Kontorsmaterialskolan del 1, pennor

Vilken penna skall jag välja?

Kulpennor
Kulspetspenna, eller kulpenna, har en liten kula i spetsen. Innehåller oftast trögflytande och snabbtorkande bläck som överförs via den rullande kulan till pappret när man skriver. Kräver lite mer tryck än gel- och rollerballpennor, men kladdar inte.

Rollerballpennor
Rollerballpennan har också en kula i spetsen men innehåller lättflytande bläck. Till skillnad från en kulspets torkar de ut om man inte har korken på när de ej används. Till fördelen hör att de kräver mindre tryck mot pappret än en kulspets och skriver jämnare.

Gelpennor
Gelpenna är en penna med gelbläck, oftast vattenbaserat. Kräver mindre tryck mot pappret och ger mer intensiva färger än kulpennan. Bläcket ger en mjuk och behaglig skrivkänsla. Kräver dock lite torktid för att inte kladda.

Finelinerpennor
Finelinerpenna, eller fiberspetspenna, har en fiberspets vilket ger en mjuk och behaglig skrivkänsla. Innehåller oftast vattenbaserat bläck. Kräver dock lite torktid för att inte kladda.

Överstykningspennor
Överstykningspennan används oftast till att markera text, kallas också textmarker. Finns i många färger som oftast är flourecerande.

Märkpennor
Märkpennan har oftast ett permanent bläck och kallas ofta för spritpenna. Används för att texta på olika material, t.ex. wellpapplådor, dock aldrig för att skriva på whiteboard. Vis av erfarenhet är detta inte att rekomendera.

Whiteboardpennor
Whiteboradpennan används för att skriva på whiteboard. Har ett speciellt bläck som lätt torkas bort med torr trasa.

Stiftpennor
Stiftpenna är en blyertspenna med lösa stift. Stiftbredden varierar oftast mellan 0,5 – 0,9 mm och finns i hårdheter från 2B till 2H.

Spetsbredd och linjebredd
Spetsbredd och linjebredd är oftast inte samma för en penna. T.ex. kan en penna med spetsbredd 1,2 mm ge en skrivbredd på 0,4 mm. Skrivbredden kan också påverkas av vilken vinkel du håller pennan mot pappret.

Nu är Ni lite mer insatta i pennornas PRfekta värld

Annonser
Det här inlägget postades i Kontorvaror och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s